Trip to Medan, Indonesia (Day 3)

1:31 PTG


Hi Assalamualaikum :)



Jom sambung cerita. So kita dah pun pergi Berastagi, Gunung & Pulau Sipiso Piso dan Pulau Samosir. Harini kita nak pergi ke Danau Toba // Lake Toba. 




Snap-snap gambar dulu tepi tasik sebelum check-out resort :)





Dari Pulau Samosir ke Danau Toba kena bergerak naik bot jugak.. Banyak ye habiskan masa kat atas boat.





Gambaran Danau Toba.

Nasihat Nad : Berhati-hati. Sebab apa? Sebab peniaga dekat sini memang diorang akan try tarik orang gila-gila punya. Sekali dapat grab dia takkan lepas lah senang cite. Hahaha kecuali kalau korang memang betul-betul nak beli barang tu. Lepastu pandai-pandaila tawar. Biasalah bila tourist ni diorang ketuk banyak kot. Bayangkan Nad sendiri boleh tawar dr 120,000rp = RM40 kepada 35,000rp = RM13 camtu. So pepandai la korang congak dalam kepala, compare harga kat Malaysia then consider patut ke tak & tawar harga.





Perkuburan orang Batak.

Parents Nad tengok gambar ni bising je diorang sebab amik-amik gambar dengan kubur. Kot ke terkena badi apa semua. Serious time dekat situ Nad tak terfikir lah pasal badi ke apa. Alhamdulillah tak ada pape..




Lepastu terus naik boat - bas then gerak balik ke bandar Medan. Area-area tempat kitorang makan time hari first sampai tu. Dan perjalanan tu amik masa dalam 4-5jam jugalah. Tu pun jammed. So sampai-sampai dah malam jugak la pukul 7-8 camtu.. Lepas je dinner, aktiviti bebas kan? So kitoranggg jalan-jalan sendiri kat area bandar Medan tu :) 





Walaupun sakit perut, sanggup jalan (pakai selipar je) untuk survey mall dekat sini camne. 
Hasil survey : Mall diorang takde aircond. Diorang pakai kipas je Ekeke





Disebabkan sakit perut dan jalan pun dah tak betul, kitorang decide lepak je dekat kedai makan tepi jalan yang berhadapan dgn live band ni. Layanzz jelahh










Hotel malam terakhir menginap : Garuda Hotel  (Kalau tak silap)






Nad ingatkan nak buat sampai Day 3 je, tapi macam akan ada Day 4 je? Hehehe. Macam. Tunggu jelah sebab cerita pun tak habis lagi. Kalau Nad rajin Nad buat ehh ^^


You Might Also Like

59 ulasan

  1. tasik kat situ cantik+besar gila ^^ best sangat kat situ

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan? Besar sgt. Sampai tak rasa macam tasik pun

      Padam
  2. Bestnya... Banyak betul berjalan dia ni...

    BalasPadam
  3. banyak jugak tempat menarik disitu ek...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tula kak.. Selama ni nad ingatkan tak ada pape sgt Medan tu..

      Padam
  4. wah...best jugak rupanya medan ini..bleh laa start planning untuk tahun depan...

    Regards,
    -Follower #2496-

    BalasPadam
  5. nad..mana ole2 dari sana..hihik

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe alamak.. Ole-ole tak beli sgt haritu kak. Exchange duit sikit je..

      Padam
  6. wahh..cantik2 tmpat..untung la boleh tgk tmpt org kan..hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cantik Niesa :) Bila bila ada masa pergilah travel

      Padam
  7. nampak best.. day 4 plss hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe sabar ehh. Nad hampir terlupa dah pasal Medan ni hehehe

      Padam
  8. kubur tu unik sgt kan. kalo akak pon sure terambek jugak hehe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tulaa, kita bila travel dok fikir nak bergambar je kak..

      Padam
  9. memula tgk nad mcm kwn MG
    tgk entri lelama .
    eh bukan rupanya
    tp pndg sekali imbas dah serupa gila dah ..huhu :)
    syok p sni .
    mall diorg mmg xd aircod tu bole tawar kau kau punye.hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha aik, pelanduk dua serupa ke?
      Hahha jangan la tengok entry lelama >< Maluuu

      Haha tapi Nad tak shopping pape pun dekat mall tu..

      Padam
  10. beshnya gi medan...tiqi pon tringin nk g tp xckp bajet + xde org nk teman..nad g ikut tourist guide ke? brapa abis?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Takpe, nanti dah cantek plan pergilah Thiqi :)

      Nad under uitm kena dalam rm450 (include flight, hotel, tips, lunch & dinner). Lain-lain perbelanjaan sendiri Thiqi :)

      Padam
  11. Balasan
    1. Hee, alhamdulillah.. Ada rezeki dapat lah pergi..

      Padam
  12. untung lah dik...
    akak tak pernah lagi gi sana.....

    blog akak tu blog biasa juga dik...
    yang penting rajin usaha je...
    akak pun kekadang pemalas juga...
    biasalah bila mood berblog hilang....
    jawab stress habisan ..hihi

    akak klik nuffnang :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin satu hari nanti kak? :)

      Tula, Nad tahu kena usaha tu :) In Shaa Allah will put more effort kak..

      Terima kasih

      Padam
  13. Balasan
    1. Dah baca entry-entry Sop dekat Medan. Menarik!

      Padam
  14. Alhamdulillah. Betul lah. Tangkap gambar dekat kubur tu buat apa ah kak nad ni heheehehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahhaha alaaa akak tak terfikir la Qilaaa. Sorry ah

      Padam
  15. Kak ina pegi Medan dulu tahun 1996..punya la lama dah yek..he he..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Eh lama dah tu kak Ina. Dah 17tahun yang lalu tu.. Wahh

      Padam
  16. sye pernah pergi jakarta..lepas nie nak try g bandung plak la..ramai ckp best,,seronok je tgk gmbr awak.wat teringin nak g sana

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jakarta ada apa Zyra? Tulaa, Nad pun teringin nak gi Bandung jugak ><

      Padam
  17. bestnya..teringin nak gi jenjalan tempat orang. sambung la lagi ye..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe Nad pun first time jugak pergi tempat orang ni..

      Nantikan~

      Padam
  18. okei, next entry pulak.. suka tengok gambar2 orang pegi travel.. bila la daku nak pegi travel ni?? huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe tunggu kejap lagi eh kak Anne :D

      Jom jom esok!

      Padam
  19. Bestnyaaa tak pernah travel ke situ .. Murahnya harga boleh dapat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dekat Indon memang lebih murah dari Malaysia :)

      Padam
  20. beli apa tu dari rm40 dapat 13 jer.. tingin nak tahu.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Eh lupa pulak nak bgtau.. Nad beli shawl hehe

      Padam
  21. bestnya kak nad :)
    RM 40 ke RM 13? banyaknya beza,hehe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe tulaa. Kena pandai tawar Fatanah :)

      Padam
  22. wah wah...enjoy your holiday. save trip k. :)

    BalasPadam
  23. Bestnya dapat lihat negara orang..
    Pengalaman tue..

    BalasPadam
  24. Waa.. lepas baca-baca nih rasa menyesal pula tak ambil gambar banyak-banyak masa pergi Genting haritu nak buat entri :P

    BalasPadam

  25. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    BalasPadam