Trip to Medan, Indonesia (Day 1)

12:51 PTG


Hi & Assalamualaikum.


Dah mampu nak buat entry travel. Ekeke. Pertama sekali nak bagitau dulu Nad pergi Medan ni time pertengahan bulan October. So hehe maybe akan ada terlupa sikit or macam samar-samar sikit la info pasal sesuatu tempat masa dan sebagainya. Terlupa nak catit pulak nama tempat-tempat yang Nad pergi tu untuk tak ter-miss. Aish.



Sebelum tu, nak bagitau dulu Nad ikut trip ni under Kelab Technopreneur, UiTM Pulau Pinang. Overall bayaran RM450 include flight, hotel, makanan (breakfast, lunch, dinner) dan tips. Tapi untuk shopping shopping semua tu lain cite ehh, tu duit masing-masing. Haa, and kitorang punya tour guide tu Lumut Leisure & Tours Sdn. Bhd (Malaysia) , Narasindo Tour (Indonesia).



Pagi tu kitorang mula berkumpul di depoh bas UiTM pukul 6.30 pagi. Lepas dah ambil attendance semua, bergerak ke airport Bayan Lepas naik bas UiTM. Ticket flight kitorang ke sana pukul 10.30am. Tempoh flight lebih kurang 25mins sahaja. Kejap sgt kan? Lebih cepat daripada flight Selangor-Penang. Lepas depart dari Penang, kitorang turun kat airport Medan.



Airport Medan ni airport baru. Kalau korang datang memang besar & luas & kebanyakan kedai dia tak bukak lagi. Sebab still banyak lagi yang under construction. Tapi money exchange memang dah bukak dekat sana, so kalau nak tukar dekat sana pun okay je. Kebetulan pulak, airport ni jauh dari tempat-tempat peranginan yang bakal kitorang pergi. So destinasi pertama kitorang adalah Berastagi. Perjalanan dari airport Medan ke Berastagi adalah lebih kurang 3-4jam. Duduk lah kau dalam bas tu diam-diam haha.



Alright. Dalam perjalanan tu kan dalam waktu tengahari. So dia drop dekat memana hotel and makan dekat situ je. Jangan risau. Biasanya makanan-makanan yang diorang sediakan bersifat universal. Kira tekak orang Malaysia boleh terima la. Takdelah dia bagi makanan pelik-pelik.



Lepas makan sambung teruskan perjalanan sampailah ke Taman Mejuak Juak, Berastagi.

Perjalanan untuk ke sini sama macam kita nak pergi Cameron Highlands tu, belok-belok. Be prepared ok? ;)








Kawasan Berastagi ni kawasan dia sejuk. Biasalah, kawasan tanah tinggi kan. Sama je macam Cameron Highlands semua tu. Kebetulan pulak, kawasan ni memang berdekatan sangat dengan gunung berapi aktif! Haa, sebab tu lah banyak je buah-buahan dan bunga-bunga yang subur dekat kawasan ni. Campak jela apa pun, memang tumbuh subur.





Kemudian, kita ada kuda! Hehe banyak lagi haiwan comel macam arnab dan hamsters jual dekat sini. Tapi paling banyak memang kuda lah. Merata-rata semua orang promote ajak naik kuda diorang. Sampai takut. So Nad and Zana pun amik jela gambar dgn kuda ni RM2 = 3,000rp. Diorang ni terima je duit Malaysia sebab nilai duit negara kita lagi tinggi kan.



Time nak bayar tu, Zana boleh pulak hulur sambil cakap "Saya tau, nilai RM2 katsini mahal kan" Lolz Zana.


Sebelum tu nak bagitau, dekat Berastagi ni jugak lah kitorang beli sim kad. Hee, masing-masing takboleh hidup kalau takde internet. Sim kad yang Nad beli tu nama dia simPATi zz -.- Harga 15,000rp = RM5. Lepastu semua handphone nak canggih-canggih je. Upah potong sim kad pun sama macam harga sim kad jugak ye.. Sim kad yang kitorang beli ni ada free internet 1.2gb. Tapi kalau nak subscribe internet cuma sim Malaysia punya pun boleh je.





Lepastu terus gerak pergi tempat pemnginapan kitorang untuk haritu.






Cantik kan? ^^ Terasa macam dekat Perth pulak. Eh





Tadaaaa~ Ini lah bilik kami. Satu bilik 2 orang je. Over sangat angkat tangan sampai tak nampak dah number bilik.  





Nampak macam berwap kan? 





Ini pulak tempat kitorang dinner & breakfast untuk keesokan harinya.
Makanan buffet. So far okay lah tempat penginapan ni.




Thats all for Day 1. Tak banyak sangat pun sebab sampai dekat airport dah tengahari. Then perjalanan untuk ke Berastagi dah amik masa beberapa jam. Dan dekat Medan ni dia gelap lebih awal dari Malaysia. Cam Maghrib kita kan pukul 7 kan, dekat sana pukul 6 dah Maghrib. Cam awal sejam la. So pukul 7 tu dah macam malam :)



Nantikan Day 2 & Day 3 ok ^^



You Might Also Like

52 ulasan

  1. kite nie, tanah tinggi Cameron pun tak sampai lagi... huhu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe Nad pun dah lama tak jejak Cameron tu. Takpe, sikit hari lagi sampai lah tu Farah :)

      Padam
  2. nak tanya, memang nak pegi medan pun seminggu lagi. tempat penginapan ni kat mana? berastagi ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yeaps Kiki. Dekat Berastagi. Time otw nak ke Berastagi tu ada banyak tempat penginapan..

      Padam
  3. bestnya nad gi jalan2 kat medan.. cantik tempat tu.. tetiba teringin pulak nak g luar negara.. tp langkawi pun tak mampoo.. haha..

    waiting for next entry.. hihi.. ^__^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe tulaa, cantik kan tempat tu kak Anne :)

      Ala boleh kak, kalau kita memang dah niat sgt nak pergi mesti akan pergi jugak. Percaya lah k? :)

      Padam
  4. Macam best je. Macam nak ikut je... hehehehe...
    Npe tak ajak zack pergi... =(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang best pun Zack :p Ekeke

      Nape Zack tak cakap nak ikut :(

      Padam
  5. Waa Ke Medan Ya ? Aku Dari Indonesia... Tapi Aku Tinggal Di Aceh,,, Tentangga Dengan Sumatera Utara ( medan ) :p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ohh Aceh.. Indon besar sangat la haha. So kiranya Aceh dekat jela dengan Medan eh?

      Padam
  6. nampak macam menarik ja. tak sabaq nak tngu yg day 2 pnya ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe memang menarik pun kak Lieya! :D

      Nantikan ye!

      Padam
  7. cantik pemandangan.. bestnya :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan. Kawasan tanah tinggi memang menarik kot :)

      Padam
  8. nak naik kuda jgk...mcm menarik je..mcm cantik je..huihui..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe kita tak naik kuda pun. Kita amik gamb ar je :p Ekeke

      Padam
  9. Bestnya pergi travel...nak jugakkk. Tapi takde duet. Student lagi. Poket nipis. Hehe

    Btw macam familiar je muka Nad ni. Kita pernah kenal kat mana2 ke ek? Huuu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Travel memang best! Eh sama lah Nad pun student jugak ^^

      Hahaha yeke? Kejap lagi Nad usha blog Emi eh nak tengok kot-kot kita kenal

      Padam
  10. eh cantik pulak selalu biasa jee

    BalasPadam
  11. Plan juga nak ke Medan..tp tak tau apa yang menarik

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Fuza, Medan banyak nature je kak :) Tak pun, lawat tempat tempat kerajaan dulu-dulu

      Padam
  12. best nya pergi trip.. jemput singgah blos saya :)
    http://nurfara-hani.blogspot.com/2013/11/bilik-mandi-rumah-iblis.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hee, memang best Fara :D

      Kejap lagi Nad singgah okay

      Padam
  13. Bestnya kak Nad travel untunglah tempat penginapan tu cantik =] waiting for the next entry

    BalasPadam
    Balasan
    1. Best Tira :) Hehe kan? Akak pun rasa beruntung jugak stay situ jap

      Tunggu ye~

      Padam
  14. cantiknyaaaa... nape tak naik kuda hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe taknakkk takut kuda tu tetibe menggila ke tak pepasal je Aefa haha

      Padam
  15. cantik la tptnye.. murah pulak tu kos ke sana.. best2

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cantik kanz :) Tula, barangan kat Indon jauh lebih mudah dr kat Malaysia

      Padam
  16. huhuhu.. untungnya la akak dapat ke Indonesia.. huhu.. jeles jeles jeles jeles (hentak kaki) ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe jangan centu dik :> Kumpul duit pastu gi travel eh? Seronok tau

      Padam
  17. rezeki la tuh! dapat pergi timba ilmu dn pengalaman di negeri orang

    http://aenoyou.blogspot.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hee alhamdulillah :) Bukan senang nak dapat peluang camni kan

      Padam
  18. cantik tempatnya kan..mau kesana jugalah..hari tu ke Indonesia x puas keliling kota...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang cantik :) Indonesia besar sangat, satu trip ke sana tak cukup nak cover semua tempat ehee

      Padam
  19. weehuu! best gila kot dapat g Medan nunn! rajin erh persatuan organise trip jauh-jauh? syoknyaa!!! part yang "be prepared" tu dah tentu-tentu nad maksudkan bersedialah untuk pening-pening lalat and nak muntah erh? kekeke... plastic bag kecik bawak spare lah ye kalau jenis macam kite ni. hahaha :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe best best Fairuz! :D Tula, rajin kan diorang handle. Hehe nasib baik faham. Be well-prepared okay dear :)

      Padam
  20. best banget sih kamoo pergi ke medan hihihihihihi
    qila pernah gi bandung je. Tapi indonesia is totally coool place to go for :D
    Shopping dah lah murah. Halal food is everywhere and nyummmmmm~~

    Heheheh kak nad!!!!! Dah cuba pisang keju? Dkt sana je ada huhuhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aippp kita yang gi Medan tp Qila pulak yg fasih bahasa Indon ni? Ekeke

      Wahhh Bandung lagi best!! Tempat shopping tu Qila :D

      Tak cuba lagi laa :(

      Padam
  21. ohh...rm450..mcm berbaloi la..beshnya nad...cantik la tmpt dia..msti byk nad shopping kan...

    BalasPadam
  22. Waa.. ingat lagi haritu pergi Genting trip sekolah la.. jalan dok belok-belok saya dok usaha baca buku xD

    BalasPadam

  23. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    BalasPadam
  24. Mohon iklan sikit ye ..Terima Kasih Tuan punya Blog ..

    ONLY RM 470 per person ..
    Harga Termasuk Hotel , makan breakfast lunch dinner ( Halal ) dan transport+driver ..
    PAKEJ TOUR 4 DAYS 3 NIGHT

    DAY 1. MALAYSIA / MEDAN – TRANSFER TO PARAPAT
    You will be greeted by Tour Guide ( Mr Yudhi ) on arrival at KualaNamu International Airport in Medan. Transfer to local restaurant for breakfast. Proceed to Parapat Lake Toba. Enroute stop at Paten Shop to buy local food product such as Teng Teng or Ting Ting.Having lunch at local restaurant. Arrive at Parapat, a town on the shore of serene Lake Toba. Check in to hotel ( Lake Toba Cottage ) for accommodation. Then free at own leisure and having dinner .

    DAY 2 PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – PARAPAT - BERASTAGI
    After breakfast at hotel, then cruise Lake Toba by ferry boat for about 45 minutes. Visit Tomok Village.Enjoy the view of Lake Toba .Buy some local product and souvenir and back to Parapat. Transfer to local restaurant for lunch. After lunch tour continue to Berastagi. Enroute stop at Simarjarunjung to enjoy ginger tea and fried bananas (personal expenses). Stop at SipisoPiso waterfall to see this magnificent 110 meter tall waterfall and an extraordinary view of Lake Toba from the north side. Proceed to Berastagi . Upon arrival in Berastagi visit the Central Fruit Market to buy tropical fruits, vegetables and flowers. Check in to the hotel ( Horison Hotel ). Then free at own leisure and enjoy the view and having dinner at local restaurant.

    DAY 3 BERASTAGI - MEDAN
    Breakfast at hotel. Drive back to Medan .Upon arrival in Medan visit Maimoon Palace to see the Sultan of Deli’s palace which was built in 1888. Lunch at local restaurant. Visit Batik Center,and Medan Mall. Afternoon check in to hotel ( Garuda Hotel ) for accommodation. Dinner at local restaurant or hotel. Enjoy the warm atmosphere of Merdeka Walk, City Hall ,enjoy local spa or karaoke ( personal expenses ) and transfer to hotel for overnight.

    DAY 4 MEDAN / MALAYSIA
    After breakfast at hotel, then free at own leisure until transfer to Kuala Namu International airport for flight back home sweet home .

    apa2 just call or whatapps saya 0124156404 ( irwan )

    BalasPadam
  25. salam... boleh tumpang tanya.. awak stay kt mana ni eh ?
    lawa bilik and suasananya....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hai Hazwan :) Ini dekat Horison Hotel. Area area Berastagi :)

      Padam
  26. Salam pelancongan, melancong ke Medan Indonesia dengan harga yang sangat memukau

    instagram : melancong_murah_baloi
    whatsapp : 0175367426 Nurul Insyirah

    BalasPadam
  27. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    ——————————————————————–
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE

    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara – IndonesiaTelp // WhatsApp :+6282160211106
    Email:hamzahsaragih@ymail.com
    Web:http://hamzahsaragih.blogspot.com
    Facebook:Hamzah Saragih Ym:Hamzah Saragih

    BalasPadam